Stoofperen carpaccio

Wat heb je nodig? 

500 g Gieser Wildeman stoofpeer 

½ sinaasappel 

300 ml port ruby 

215 ml water 

100 g rietsuiker 

1 pak Matzes 

kaneelstokje 

kruidnagels 

4 el milde olijfolie 

1 el balsamicoazijn 

25 g rucola 

Doen:

  • Schil de peren, maar laat het steeltje eraan zitten. Schil met de dunschiller de oranje schil van de halve sinaasappel.
  • Breng de port met de sinaasappelschil, 150 ml water, de rietsuiker, het kaneelstokje en de kruidnagels aan de kook. Zet de peren in het portmengsel, zet het vuur laag en laat de peren in 35 min. gaar worden. Zet het vuur uit en laat de peren in het stoofvocht 1 uur helemaal afkoelen. 
  • Meng ondertussen de rest van de olie met de balsamicoazijn en 1 el stoofvocht van de peren in een grote kom tot een gladde dressing. Breng op smaak met peper en zout. 
  • Snijd de peren met een scherp mes in de breedte in flinterdunne plakjes. Besprenkel met de helft van de dressing. 
  • Breek de matzes in stukken en verdeel over de peren

Kruidige wortelsoep

300 gram wortel  1 ui in stukjes  [ of 500 gram hutspot groente ] 
1 stengel bleekselderij in stukjes 
2 cm verse gember in dunne schijfjes of 1 tl gember poeder 
1 teen knoflook 
1/2  rode peper [ zaadjes verwijderen ]of 1 tl chilivlokken. 
1 tl kurkumapoeder 
1 tl korianderpoeder 
0,5 liter groentebouillon 
0,25 liter gezeefde tomaat 
Peper en zout 
1 eetlepel olijfolie 
 
Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. 
Bak de ui , wortel , bleekselderij met de gember , knoflook en chilipeper 5 min op een matig vuur. 
Bak daarna de kurkuma en koriander kort mee. 
Voeg de bouillon en gezeefde tomaat toe en breng het aan de kook . 
Laat de soep 20 min zachtjes door koken tot de groente gaar is. 
Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper. 
 
Eet Smakelijk . 
Anja van den Berg. 

Heerlijke broccoli taart! 

Wat heb je nodig? (3-4 personen) 

6 blaadjes bladerdeeg 
1 ui 
1 teentje knoflook 
25 gr boter 
350 gr broccoli 
75 gr cashewnoten 
1 punt brie (125 gr) 
1 beker zure room (125 gr) 
Nootmuskaat 
Zout en peper 
(en als je dat lekker vindt 2 eetlepels witte wijn) 

Hoe maak je het? 

  1. Warm de oven voor op 180 graden. 
  2. Fruit de knoflook en bak die samen met de gesnipperde ui zo’n 3 minuten. 
  3. Voeg de wijn en broccoliroosjes toe, en laat dit afgedekt in 10 minuten gaar stoven. 
  4. Hak de cashewnoten grof en snij de brie in plakjes.  
  5. Doe de zure room door het broccoli mengsel, en verwarm het 1 minuut.  
  6. Doe er naar smaak wat peper, zout en nootmuskaat bij.  
  7. Vet de ovenschaal in en bedek de bodem van de ovenschaal,  
  8. Doe het broccoli mengsel erbij, en de plakjes brie er bovenop.  
  9. De taart is na 30 minuten in de oven gaar. Hmmm! 
Vegan bladerdeeghapjes

Ingrediënten voor 24 porties
500 g zoete aardappel
400 g kikkererwten
60 g ongezouten pecannoten
4 takjes verse tijm
½ tl nootmuskaat
2 el sojasaus
270 g vers bladerdeeg
1 el vegan mayonaise

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de zoete aardappelen in de lengte en verdeel ze met de snijkant naar beneden over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ca. 30 min. in het midden van de oven. Neem de zoete aardappel uit de oven (laat de oven aan) en laat ca. 10 min. afkoelen.
  2. Doe ondertussen de kikkererwten in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Dep goed droog met keukenpapier. Hak de pecannoten grof en ris de blaadjes van de takjes tijm. Rasp de nootmuskaat. Doe de kikkererwten, noten, ¾ van de tijm, de nootmuskaat en sojasaus in een kom. Prak met een vork de kikkererwten grof. Schep het zacht geworden vruchtvlees van de zoete aardappel uit de schil en schep met een vork het door het kikkererwtenmengsel. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Leg het bladerdeeg inclusief bakpapier op een bakplaat. Halveer het bladerdeeg in de lengte. Verdeel op elk stuk bladerdeeg een rij met het zoete-aardappelmengsel, net naast het midden van elk stuk deeg. Vouw de lange kant van het deeg over het mengsel en druk aan met je vingers of met een vork. Gebruik eventueel wat water om het deeg beter te laten plakken. Bestrijk het bladerdeeg met de vegan mayo, bestrooi met de rest van de tijm. Snijd elke rol in 12 stukjes, verdeel ze over de bakplaat zodat ze elkaar niet raken. Bak in het midden van de oven in ca.20-25 min. goudbruin en gaar.
Recept veganistische worteltaart van Nelleke

Oven voorverwarmen 170 graden
270 g bloem,
2 eetlepels bakpoeder
2 theelepels kaneel
1 theelepel zout
280 g plantaardige olie
300 g suiker
4 eieren
250 g wortel , geraspt
75 g walnoten

Bereiding

  1. Bloem, bakpoeder, kaneel, en zout mengen in kom.
  2. In andere kom: olie, suiker met mixer lage stand mengen. Helft bloemmengsel toevoegen, hierna om beurten een ei en bloemmengsel toevoegen
  3. Met spatel wortel en noten erdoor roeren.
  4. In vorm gieten en ongeveer 1.10 bakken in midden van oven. Pas als de taart helemaal is afgekoeld uit vorm halen

Glazuur

veganistische roomkaas: ik heb soyananda gebruikt (te koop bij Odin, biologische winkel)
70 g roomkaas
35 plantaardige boter
Vanille extract
Dit goed mixen en dan in gedeeltes erbij doen:
150 g poedersuiker

Niet perse duurzame maar wel lekkere recepten van Marijke:

Appel plaattaart met havermout

Nodig
500         zelfrijzend bakmeel
250         havermout en extra om te bestrooien
400         donkere basterdsuiker
350         gewelde rozijnen
1             sap van citroen
10           appels (uit eigen tuin 😉)
400         roomboter
Kaneel en suiker om te bestrooien

Doen

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  2. Roer meel, havermout en suiker door elkaar.
  3. Smelt de boter en roer er goed door heen.
  4. Strijk het mengsel uit over een bakblik van ongeveer 60 cm lengte.
  5. Schil de appels en verwijder het klokhuis, snijd in dunne schijfjes.
  6. Besprenkel ze met het citroensap en verspreid ze over het deegmengsel. Strooi daar wat suiker en kaneel over, de rozijnen en wat droge havermout.
  7. Druk alles stevig aan en zet de taart een klein uurtje in het midden van de oven.
Bananenbrood zonder suiker (Laura’s Bakery)

Nodig
3 rijpe bananen
4 eieren
1 tl vanille extract
100 gram amandelmeel
150 gram bloem
2 tl bakpoeder (= 1 zakje)
1 tl baking soda
Evt snuf zout
140 gram blauwe bessen
Evt wat extra bessen ter decoratie

Doen

  1. Verwarm de oven voor op 180 C.
  2. Bekleed een cakevorm met bakpapier.
  3. Pureer de bananen met een staafmixer of prak ze fijn.
  4. Voeg de eieren één voor één toe, voeg de volgende pas toe als de eerste is opgenomen. Je kunt dit de staafmixer doen maar net zo goed met een spatel of garde.
  5. Voeg het vanille extract toe.
  6. Voeg amandelmeel, bloem, bakpoeder, baking soda en evt zout toe. Spatel tot een egaal beslag.
  7. Doe de blauwe bessen in de kom en spatel deze er gelijkmatig doorheen.
  8. Giet het beslag in de bakvorm.
  9. Bak het bananenbrood in ongeveer 50 minuten gaar en goudbruin.
  10. Dek eventueel halverwege af met aluminiumfolie als het te snel bruin kleurt.

Bewaren
Eenmaal afgekoeld kun je het bananenbrood in plakjes snijden en per stuk verpakken en invriezen.