Avond ‘Lekker Vega’. Een verslag

Op 15 februari was ik een van de circa 20 personen die van Alice van der Hoek inspiratie kregen voor lekker vegetarische maaltijden. De cakes van Gijsje van der Veer waren voortreffelijk.  
Je motivatie om nu door te lezen kan verschillend zijn: door ziekte genoodzaakt, door (klein)kinderen verleid of door zorg voor de schepping gedwongen.  
Voor Alice was vegetarisch koken een manier om zelf iets te doen aan gezond leven en regie nemen in tijd van ziekte. Ikzelf kook al tijden vegetarisch omdat het lekker is en omdat ik mijn vleesconsumptie duurzaam omlaag wil brengen. Zo zijn er minder middelen nodig om groenten en fruit voort te brengen en is er meer voedsel beschikbaar tegen betaalbare prijzen, ook in arme landen. Zorg voor mens en aarde, dus. 

Alice vertelde dat de overgang bij haar in stappen gegaan was: eerst voor zichzelf vegetarische gerechtjes maken, maar voor de andere gezinsleden met vlees. Toen er geen kinderen meer in huis waren, is ze geheel overgestapt op vega. Een andere verandering vond plaats in haar denken: eerst vlees – in de drieslag aardappelen, groenten en vlees – vervangen door iets anders, bijv. een van de vele alternatieven die tegenwoordig voorhanden zijn in de supermarkt. Totdat ze ontdekte dat daar toevoegingen in zaten die ze liever niet wilde eten… Dus een volgende stap was om meer soepen, stoofpotten, pasta’s en curry’s te maken met veel ingrediënten. Dan mis je vlees helemaal niet meer! 

Ze eindigde met enkele adviezen:  

  1. Ga gewoon (online) recepten uitproberen en leg je eigen verzameling aan van wat je lekker vindt;  
  2. Dwing anderen niet om hierin mee te gaan, maar maak het vooral aantrekkelijk;  
  3. Geef niet te snel op en blijf proberen om je eigen weg hierin te vinden. 

We kregen enkele A4’tjes met tips en recepten mee om aan de gang te gaan. Als je die alsnog wilt ontvangen, spreek Alice dan aan of mail haar: alicevanderhoek@gmail.com  
Als je wilt doorpraten over de impact van voedsel op onze planeet, neem dan contact op met de Groene Kerkgroep (duurzaamheid voor mens en planeet): Arie de Kovel, Debbie Rodermond, Aart-Jan Dekker, Martin Ossewaarde. Deel je ervaringen met ons via de mail: duurzaam.wijnstok@gmail.com 

Hartelijke groet,

Martin Ossewaarde 

Deel dit bericht!

Email
WhatsApp
Facebook

Deel dit nieuwsbericht!

Email
WhatsApp
Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsupdate!